Свобода и богатство чрез мрежов маркетинг

Свободата и независимостта са едни от най-ценните неща в живота. За много от нас мрежовият маркетинг е атрактивен именно с възможността за свобода и независимост, които предлага. Всички ние силно желаем да бъдем свободни, желаем да сме господари на живота си. Затова с цената на повече работа печелим допълнително! Но за много хора, в това число и мрежари, проблемът не е в това, че не печелят достатъчно!

Нека приемем, че средните доходи от комисионни на един директор в Аквасорс, който работи и друга работа, са около 5000 лв. годишно. От другата му работа му идват още 6000 лв. За 5 години той печели общо 55 000 лв. Обаче дълговете, които прави, го карат да живее в бедност или го принуждават да се преуморява, за да печели все повече и повече пари. Когато човек прави дългове, те ограничават независимостта и свободата му. Дълговете са претенция към бъдещите му доходи, което означава, че те ще отнемат от жизнената му енергия и времето му в бъдеще. И така, какво прави човек? Работи повече, за да печели повече пари.

Не живейте назаем! Ако започнете проект, за който разчитате на бъдещи доходи, може да се пресилите и да не ви остане енергия да изградите правилно бизнеса си! По-добре отложете амбициозните си планове, фокусирайте енергията си в целенасочена дейност по мрежата и може да се окаже, че след 6 месеца ще спечелите толкова, че да можете да си позволите много повече и по-добри неща.

Един пример: лекар, който дава повече нощни дежурства, само се преуморява и се състарява излишно! За същото време, ако той с помощта на спонсорите си работи по мрежата си, ще постигне много повече. Първо, ще спечели повече пари. Второ, ще има голяма мрежа, която ще му носи все по-голям доход, дори и ако той самият не работи! Трето, ще си съхрани здравето. Четвърто, ще разполага с повече свободно време…

Ако искаме да бъдем наистина свободни, трябва да избираме между това завинаги да работим по 60 часа седмично или само временно да се натоварваме по 66-70 часа на седмица. Добре би било да обясним това на тези, които се колебаят дали да се включат в мрежата ни.

Има различни категории хора, които се включват в мрежов маркетинг:
Тези, които познавате и ви имат доверие.
Хората с отворен ум, настъпателни и готови да рискуват
Тези, на които им е писнало от това, с което се занимават.
Какво прави умният мрежар тогава? Опитва се за възможно най-кратък период от време да открие тези хора, които попадат в една от тези категории и продължава да търси, докато попадне на тях.

Първо, желае да създаде някакви взаимоотношения. Интересува се за семейството на човека, с когото разговаря - прави всичко възможно да го предразположи (да го накара да се чувства като у дома си). Обаче това, което обикновено чува е: "Ще повярвам в това, когато го видя." Но аз мисля, че е по-правилно да се каже така: "Ще видя това, когато съм повярвал в него."

Ефективно използвайте готови средства - бъдете човек, който носи съобщение, а не самото съобщение. Хората, печелещи най-много пари, успешно използват готови средства.

Ето един добър метод на работа:
обръщайте се към хора, проявяващи интерес към възможността;
дайте им информация чрез готови средства - аудио или видео презентация;
запишете ги;
повторете процеса.

Осведомете се за интереса на човека, с когото разговаряте като използвате отворени въпроси като: "Вие от тези хора ли сте, които са винаги отворени за бизнес възможности?" (Отворен ли сте винаги за нови бизнес възможности?) Ако ви кажат "да", предложете вашата възможност. Стоп! Направете представяне с помощта на различни методи.

Вашата уста може да убие бизнеса ви. Използвайте я само, за да им предложите да чуят или видят презентацията ви. Нека различните технологии да направят представянето вместо вас. Използвайте аудио, видео или уебсайт - представяне, или използвайте готови записи, или ….

Вие бихте могли да кажете само нещо като: "Погледнете това, то ще (промени)разбие представите ви. Ще ви отнеме само около 14 минути." Не се правете на експерт. Ако го направите, вие вероятно ще изгубите. Бъдете скромен. Един човек каза: "Покажете ми колко лесно може да се започне."

Ние плуваме в море от хора. Те не са длъжни винаги да купуват продуктите, които предлагам, но аз обичам да се забавляваме заедно, да си разказваме забавни истории. Нищо друго не ми доставя по-голямо удоволствие от това да помагам на другите да се чувстват по-добре.

Никога не съм искал хората да се чувстват принудени да купуват. Винаги съм готов да кажа: "Добре, аз зная с какво се занимаваш, а сега бих искал и ти да разбереш(да научиш) с какво се занимавам аз. Ако някога ти, семейството или приятелите ти се нуждаят от помощ, не се колебай да ми се обадиш."

Самият аз, обаче, редовно използвам продуктите и реализирам продажби, защото това ме удовлетворява и не одобрявам (не разбирам) поведението на тези, които се включват единствено заради бизнеса и не използват лично продуктите, които предлагат.

Аз поддържам позитивните си нагласи като слушам музика и си повтарям (прехвърлям) любимите си фрази (изречения), които са на стената срещу бюрото ми. Това ме кара да се чувствам добре. Обикновено си казвам: "Господи, отведи ме там, където би трябвало да бъда днес. Изпрати ме при хората, които трябва да срещна. Покажи ми къде трябва да бъда и какво е най-добре да направя, защото аз и представа си нямам за това." След това денят вече следва естествения си ход.


Е-мейл