Разликата между богатите и бедните

Ранди Гейдж – Prosperity TV

Нека разгледаме разликите между тези две групи от хора – бедни и богати. Не правя това, за да съдя или да засрамвам. Правя го, защото съм невероятно квалифициран - бях разорен през първите 30 години от живота си, а след това успях

да се превърна в богат човек. Определено съм научил много уроци по пътя.Нека се задълбочим и разгледаме някои от навиците, поведенията, умствените нагласи и различията между заможните и бедните. Изхождам от моя личен опит – какво правех и как се държах, когато б

ях беден, и каква е промяната ми досега.Какво правят бедните? Те затвърждават проблемите. Как е устроена системата на обществото според тях? Нещата са срещу тях, само богатите или изключително образованите са способни на успех. Правило е, че бедните затвърждават проблемите, а богатите търсят решенията.Докато бях беден, винаги исках да ми бъде плащано за моето време.

Сега съм богат и никога не искам това, а винаги държа да ми бъде заплатено за моите резултати, за знанията ми и уменията ми. Това, което се научава по пътя към богатството, е че начинът, по който се забогатява, е чрез практикуване на левъридж. Трябва да избягате от капана да разменяте часове за пари.В моя случай, компании са ме наемали да правя маркетинг и да създавам системи и структури. Фактът, че имам нужните умения, може да ми донесе 75 хиляди долара само за един ден – например, за това, че съм написал нужната книжка. За това ми трябват 5-6 часа. Не искам да ми бъде платено за часовете, а за експертните умения, които съм развивал през годините, които ми помагат просто да седна и да съчиня подобна книжка.

Изводът е, че ние, богатите, искаме да ни се плаща за резултати, защото винаги се опитваме да приложим концепцията на левъриджа към нашата работа. Бедните хора искат да бъдат работници. Вярват,че са осигурени – все пак имат шеф, който да им гарантира работа и да им плаща заплата всеки месец.

Богатите и успешни хора искат да бъдат предприемачи, а не работници, защото виждат работата и шефа като ограничения и липса на сигурност. Докато бедните виждат заплатата си като източник на сигурност, богатите виждат същата таи заплата като заплаха за тяхната сигурност, защото ако разчиташ на заплатата си и работодателят ти те уволни поради някаква причина, вече си загубил сигурността.

Бедните хора харчат. Богатите инвестират. Това не значи, че богатите не си купуват хубави неща, знаете, че аз харесвам модата, обичам дрехите, изкуството, колите, ние купуваме неща. Но ние ги купуваме предпазливо, защото винаги търсим начин да инвестираме състоянието си, за да направим повече от него. Как утре да се събудя по-богат от днес? Как да накарам парите си да работят за мен? Това е въпросът.

Бедните хора купуват много забавления, а богатите използват парите си разумно – образовайки се. Постоянно ходя по семинари, участвам в курсове, купувам албуми, а книгите направо ги поглъщам. Не мога да си преброя книгите, с които се снабдявам всеки месец. Купувам ги, защото се стремя към знание. Искам да научавам нови умения, да развивам мъдрост, да усвоявам нови знания. Тези неща ме тласкат напред по пътя към просветлението, приближават ме до това, което искам да бъда. Лакомо поглъщам образованието.

Ако попитате много богати хора дали са гледали всички известни филми от последните 10 години, мисля, че ще ви отговорят, че не са. Богатите са гледали само някои, най-често един или два. Защо? Да, аз ценя забавлението, бих отишъл за премиерата на някой от филмите, по които си падам. Обаче аз преследвам моите мечти и се посвещавам на образованието, вместо да прекарвам свободното си време в гледане на филми. Може да изгледам някой в самолета, където и без това имам свободно време, на връщане от някое място, което ме е приближило още повече до човека, който искам да бъда.

Още една съществена разлика е, че бедните потвърждават ограниченията на системата. Всъщност системата е обърната срещу повечето хора, нали? Избор е дали да си жертва или ловец. Ако си жертва, ще мислиш, че „трябва да познаваш правилните хора“, „трябва да имаш пари, за да правиш пари“, „нужно ти е правилното образование“, „правилната фамилия“.

Богатите следват принципа, че ако нямаме готова платформа, на която да стъпим и да се изстреляме към висотите на успеха, то ние трябва да си построим такава. Имаш страхотна идея за филм, но никой не иска да те наеме за да го заснемеш заради годините ти или религията ти? Ами купи си смартфон и го заснеми самостоятелно! Никой не иска да ти предостави радиостанция? Сам ще създадеш. Никой не ти дава ТВ-ШОУ? Сам ще го направиш. Технологията в днешни дни е толкова достъпна! Ако наистина имаш мечта, копнеж, това, че нямаш платформа, няма да те спре да намериш друга такава или да създадеш своя.

Казвам всичко това не за да бъда съдещ, а защото през последните 30 години съм изучавал науката на просперитета.


Е-мейл